FB ! https://www.facebook.com/VeganTarsasag/photos/a.517523108321835.1073741830.517161305024682/634481529959325/?type=1&theater
Hoztunk egy kipróbált receptet, amivel a húsevő ismerőseiteket is levehetitek a lábáról.
Vegán "húsgolyók"
Recept (érdemes dupla adagot venni, mert igen kapós):
Marinara szósz
2 tk. olaj
1 kockára vágott hagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 közepes sűrített paradicsom
1 nagy (450g) konzerv paradicsom (hámozott)
(tul.képp bármilyen paradicsommal elkészíthető)
1 tk. só
½ tk. őrölt fekete bors
½ tk. szárított bazsalikom
½ tk. szárított oregánó
½ tk. szárított petrezselyem
A húsgombóc
(kb. 8-9 darab)
1 ek. lenmagpehely
3 ek. meleg víz
1 tömb füstölt tofu
1 vöröshagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma
2 ek vegán Worcestershire szósz
2 ek . sörélesztőpehely
2 ek . friss petrezselyem , apróra vágott
1 tk. szárított oregánó
1 tk. szárított bazsalikom
1 tk. só
1/3 + ¼ csésze zsemlemorzsa
Növényi olaj, a sütéshez
Szósz elkészítése:
Hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és 1 percig együtt pároljuk. Ezt követően beletesszük a paradicsomot, az egész paradicsomokat krumplinyomóval szétnyomkodjuk, kicsit összefőzzük, majd hozzáadjuk a fűszereket. Alacsony lángon lefedve kb. 10 percig főzzük.
Gombóc elkészítése
A lenmagpelyhet és a meleg vizet összekeverjük és 10 percig állni hagyjuk, ez lesz a kötőanyag. A tofut aprítóval ledaráljuk, vagy kézzel, villával szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a hagymákat, a Worcestershire szószt, a sörélesztőpelyhet, a fűszereket és a lenmagpehely keveréket, végül az 1/3 csésze zsemlemorzsát. A masszából kb. golflabda nagyságú golyókat gyúrunk, meghempergetjük zsemlemorzsában (ezt mi elfelejtettük), majd olajban kisütjük közepes lángon, míg minden oldala barna nem lesz. Lecsepegtetjük, majd a gombócokat a marinara szószhoz tesszük és óvatosan főzzük még 10 percig. Tésztával tálaljuk.